روانشناس خوبزوج درمانی
اثربخشی زوج درمانی مبتنی بر خود نظم بخشی کوتاه مدت (SRCT) بر کاهش پرخاشگری ارتباطی پنهان زناشویی، تغییر الگوهای ارتباطی و کاهش نارسایی هیجانی زوجین متعارض
اردیبهشت ۲۰, ۱۴۰۰
هفت اصل برای موفقیت در ازدواج
مرداد ۲۱, ۱۴۰۰

عوامل استحکام و پایداری زندگی مشترک

 جامعه شناسانی چون ژانت و لوئر عوامل استحکام و پایداری زندگی مشترک را مورد بررسی قرارداده و این عوامل را مشخص کرده اند که عبارتند از:

الف- نگرش مثبت زوجین نسبت به یکدیگر:

منظور این است که طرفین با دیدی مثبت نسبت به همدیگر داشته باشند. و حتی الامکان از معایب چشم پوشی کنند. رویدادها و تعارضات احتمالی را قابل حل بدانند و نباید تصور کنند که این مشکلات فقط در زندگی آنها وجود دارد، بلکه سعی کنند با تفاهم و همکاری تهدیدهای موجود را برای رشد و بالندگی زندگی مشترک به فرصت تبدیل کنند. آنها باید بپذیرند که زندگی دارای تلخی و شیرینی است و سعی کنند سهم شیرینی آن را افزایش دهند.

امام رضا(ع) می فرمایند: اگر مؤمنی خشمگین شود عصبانیت، وی را از طریق حق بیرون نمی برد و اگر شادمانی یابد این خرسندی وی را دچار باطل نمی سازد و چون به اقتداری می رسد بیشتر از آنچه حق دارد، نمی گیرد. همچنین امام سجاد(ع)می فرمایند:« و أما حق الزّوجهُ فإن تعلم أنّ اللّه عزّوجلّ جعلها لک سکناً و أنساً فتعلم أن ذلک نعمه من اللّه علیک فتکرمها و ترفق بها و إن کان حقک علیها أوجب؛حق زن آن است که بدانی خداوند همسر را مایه آرامش و انس قرار داده و نیز بدانی که همسر نعمت الهی بر تو است. پس او را گرامی بدار و با او مهربانی کن؛ اگرچه حق تو نیز بر او لازم است».

ب- تعهد در مقابل ازدواج:

واژه «تعهد» و پای بندی به معنای تصمیمی عقلانی است که مستلزم مقید بودن فرد به اعمالی خاص است؛ و یا حالتی دال بر وابستگی عاطفی یا عقلانی به ایده آلی مطلوب می باشد.

همچنین ازدواج اولین تعهد عاطفی و حقوقی است که در بزرگسالی منعقد می شود. انتخاب همسر و انعقاد پیمان زناشویی نقطه عطفی در رشد و تعالی شخص تلقی می شود. یکی از عوامل مهم در ماندگاری و حفظ یک ازدواج احساس تعهد در زوجین است. زیرا بعد از شیدایی اوایل ازدواج و پس از آنکه شور روزهای نخست ازدواج فروکش کرد، توجه به رفاه و خوشبختی همسر، مهم ترین نیروی پیوند دهنده روابط زن و شوهر  می شود.

امام رضا(ع) در این باره می فرمایند: «احْسنوا جوار النّعم فانّها وَحشیّه مانأت عن قوم فعادتْ الیهم» یعنی نعمت های الهی را که در اختیارتان است گرامی بدارید چرا که آنها گریزان می باشند،از هر که کناره گیرند دیگر بازگشتی برایشان نمی باشد. همچنین آن حضرت از پدران بزرگوارش از رسول خدا(ص) روایت کرده اند خداوند متعال هر گناهی را مورد آمرزش قرار می دهد مگر گناه انکار مهر زن یا غصب دستمزد اجیر یا فروش انسان آزاد.».

ج- مقدس شمردن ازدواج:

تشکیل خانواده می تواند بخش عظیمی از عوامل و زمینه های انحراف و کج روی درانسان را از بین ببرد. ازدواج یکی از عوامل رشد و تعالی زوجین در زندگی است.

شاید تعبیر آیه شریفه «هن لباس لکم و انتم لباس لهن» به این مورد اشاره دارد. همچنین امام علی (ع) در سخنی زیبا در پاسخ به  پرسش پیامبر اکرم (ص) در باره همسرشان، حضرت فاطمه (سلام الله علیها) فرمودند: «نعم العون علی طاعه الله …؛ فاطمه علیها السلام را بهترین یاور خود بر اطاعت پروردگار یافتم».

بنابراین زن و شوهر باید ازدواج را امری مقدس بدانند تا بتوانند در زندگی مشترک زمینه ساز رشد و تعالی همدیگر و تربیت فرزندان خود باشند. ریویز معتقد است هر ارتباطی پستی و بلندی هایی دارد.

وی معتقد است کلید ساخت یک ازدواج قوی و مستحکم را در تعهد، تفکر مثبت، ارتباط، عاطفه، مهربانی، درک و احترام و هدف مشترک می داند.